Solskydd

3:e generationens solskydd

Introduktion

Utvecklingen av solskyddsmarknaden har haft väldigt få innovationer sedan den första solskyddskrämen lanserades 1936 av L’Oréal grundaren, Eugene Schueller. År 1962 utvecklade Franz Greiter, grundare av Piz Buin, SPF vilket är den existerande standarden för mätning av solskyddsmedlens effektivitet. Vad få vet om är att SPF är förlegat och ger en falsk bild av hur lång tid man kan säkert tillbringa i solen utan risk för att skada eller bränna huden. 2012 patenterade grundaren av New Medic Era, Martina Richter, en unik och säker solkontrollteknik i syfte att förändra standarden.

Utvecklingen av solskydd

Generation 1

1936

Eugene Schueller, Lóreal

Första solkrämen

Generation 2

1962

Franz Greiter, Piz Buin

Standard för mätning av effektiviteten av solskydd, Sun Protection Factor (SPF)

Generation 3

2012

Martina Richter,
New Medic Era AB

Metod och anordning för att mäta fram en säker tid i solen, Safe Tanning Time (SSC), Sun Safe Control Patent SE 536 420 C2

• Den globala marknaden för solskydd beräknades år 2015 uppgå till 8,9 miljarder dollar, en ökning med 23,6% sedan 2010. PRNewswire, 24 november 2011.

Hur SPF fungerar

SPF är en multiplikationsfaktor. Det är en siffra som du kan använda för att beräkna hur länge du kan stanna i solen innan du bränner huden om du använder solskyddsmedel. Först måste du ta reda på hur länge du kan vara i solen innan du bränner dig utan solskyddsmedel. Antalet minuter multiplicerar du med SPF faktorn. Exempel: Du blir röd efter 15 minuter och planerar att använda ett solskyddsmedel med SPF 10.
15 x 10 = 150 minuter
Du kan därmed tillbringa upp till 150 minuter i solen innan du bränner dig. Problematik: Solens styrka varierar beroende på plats och tid på dagen, så det ger inte ett helt säkert skydd.
Få människor utför detta experiment på sin hud innan de använder solskydd.

Varför SPF blev en vilseledande standard

När Franz Greiter utvecklade SPF-standarden 1962 så var den begränsad till SPF 10, vilket skyddar mot 90% av UVB-strålarna. I diagrammet nedan kan man se att skillnaden mellan hur mycket mer UVA-strålarna som blockeras om man ökar från SPF 10 till SPF 50 är helt vilseledande.

Konsumenterna tror att de är mycket bättre skyddade med SPF 50 än med SPF 30, även fast skillnaden bara är 1%. Franz Greiters standard har inte utvecklats för att användas med dagens höga SPF på 30 eller mer, vilket ger en helt vilseledande uppfattning vad gäller solexponeringstiden:
Exempel: Du blir röd efter 15 minuter och planerar att använda ett solskyddsmedel med SPF 50.
15 x 50 = 750 minuter
Det är inte realistiskt att du kan tillbringa 12 timmar och 30 minuter i solen utan att bli bränd. I flera länder råder restriktioner avseende hur hög SPF faktor du får märka ditt solskyddsmedel med. I Australien är den övre gränsen SPF 30, medan EU och USA (FDA) har satt den övre gränsen till SPF 50. Här är en översikt över hur mycket av UVB-strålarna som blockeras bort från huden vid olika SPF-värden:
SPF 2 innebär att 50% av UVB-strålarna blockeras
SPF 4 innebär att 75% av UVB-strålarna blockeras
SPF 10 innebär att 90% av UVB-strålarna blockeras
SPF 15 innebär att 93% av UVB-strålarna blockeras
SPF 30 innebär att 97% av UVB-strålarna blockeras
SPF 50 innebär att 98% av UVB-strålarna blockeras
SPF 70 innebär att 98.5% av UVB-strålarna blockeras
SPF 100 innebär att 99% av UVB-strålarna blockeras

Hudcancer och D-vitaminbrist

Varje år upptäcks fler nya fall av hudcancer än det sammanlagda antalet fall av cancer i bröst, prostata, lungor och tjocktarmen. Ingen verkar kunna stoppa denna utveckling. FDA, Colipa och TGA fortsätter att basera sina solskyddsmedel på SPF. Myndigheterna investerar miljoner i informationskampanjer kring hur farlig solen är och hur viktigt det är att skydda sig varje år. Ändå så visar många marknadsundersökningar att väldigt få förstår sig på SPF och hur man bör göra för att sola säkert. Det är en vilseledande standard när det gäller hur effektivt solskyddet är som erbjuds. Vidare har nya problem också uppstått på grund av överdriven användning av solskydd. D-vitaminbrist orsakar olika bristsjukdomar hos barn och kommer att öka osteopeni och osteoporos. Det har också associerats med en ökad risk för vanliga cancerformer, autoimmuna sjukdomar, högt blodtryck och infektionssjukdomar. Med andra ord kan för mycket av en bra sak (solskydd) vara dålig.

New Medic Era har utvecklat 3:e generationen säkert solskydd

Sun Ethical

New Medic Era identifierade både konsumenternas och hälsovårdens behov av att hitta en lösning för att säkert kunna vistas i solen. Med hjälp av sitt innovativa team lyckades New Medic Era utveckla en ny revolutionerande solskyddsteknik som för första gången ger konsumenterna möjlighet att skydda sig till 100%. Hur fungerar Sun Ethical?

A) Ta av locket och håll flaskan med UV-sensorn mot solen i en sekund. Sensorn visar solens styrka som antingen: svag, medium, stark eller extrem.

B) På flaskan hittar du även information om vilken hudtyp som du tillhör:

1. Mycket ljus, blek vit. Blir alltid röd, aldrig brun.
2. Vit, känslig. Blir vanligtvis röd, svårt att bli brun.
3. Medium, vit till ljusbrun. Blir ibland lite bränd.
4. Olivfärgad, måttlig brun. Sällan bränd, blir lätt brun.

C) Ett diagram på flaskan anger den exakta tiden i timmar och minuter som du kan tillbringa i solen utan att skada eller bränna huden.

Vår teknologi är utvecklad för SPF 30 vilket blockerar 97% av alla UVB-strålar.
Method and device for determination of safe tanning time. Patent SE 536 450 C2; Europa, Australien, USA och Mexico.

Licensiera Sun Ethical

New Medic Era erbjuder licensiering till företag med egna solskyddsprodukter och till dem som önskar att komma in på marknaden.

Antingen har du redan en egen formula av SPF 30, eller så kan vi erbjuda och komponera fler olika specialformulan för alla områden på kroppen och ansiktet. Våra formulan är självklart noggrant testade och garanterade av oss.

Vänligen kontakta oss för mer information om licensiering.

 

Forskning & Utveckling

Vår F&U-avdelning utvecklar kontinuerligt ny teknik. Efter att ha identifierat två målgrupper inom solskydd har både produkter för anti-åldrande och för en säker solbränna.
Vi är också starkt fokuserade på barn, eftersom 90% av pediatriska melanomfall uppstår hos patienter i åldern 10-19 år.

Kontakta oss för mer information


Ta ansvar för dina konsumenter och hjälpa dem att skydda sig effektivt med den nya generationen i solskydd. Vårt mål är att sprida en överlägsen teknologi inom solskydd över hela världen. Vi strävar efter att minska och förebygga hudcancer genom att vara proaktiva.

”Gå med i kampen mot hudcancer och minska den med 5% inom de närmaste 5 åren. Sun Ethical kan göra det målet verklighet ”.

Martina Richter, Grundare av New Medic Era AB.
Vinnare 2013 av SKAPA, Inventors Awards till minne av Alfred Nobel och även 2013 EU WIIN Awards för kvinnliga europeiska uppfinnare.
Medicera AB Karlavägen 71, 5tr 114 49 Stockholm
Tel: +46 8 544 853 00 E-post: info@medicera.com